June 7, 2021

studentradioene.com

Hvordan lever norske studenter?

Å jobbe ved siden av studiene

3 min read

De aller fleste studenter er avhengige av å tjene penger ved siden av studielånet, selv om de får støtte fra Lånekassen og kanskje også fra mor og far. Heldigvis er det mange deltidsjobber å velge mellom, både i kategorien rene sommerjobber og jobber som består av en fast stillingsprosent gjennom hele året. Har du et krevende studie som innebærer at du må legge ned mange timer på lesesalen, så passer kanskje en sommerjobb best for deg. Andre kan fint klare en jobb med en fast timeantall hver uke.

Hvordan kapre drømmejobben?

Har du aldri hatt en jobb før, så kan det være vanskelig å vite hvordan du skal kapre drømmejobben. Det er imidlertid en rekke gode tips og råd som du kan ta med deg på veien mot å bygge drømmekarrieren. Målet med å levere en jobbsøknad er å komme på et intervju – først da får du sjansen til å vise deg fram og vise hva du er god for, men det gode inntrykket begynner allerede på papiret. Slipper du gjennom nåløyet, så still grundig forberedt til jobbintervjuet. Vis interesse og still spørsmål underveis, og ikke glem å smil!

  • Forbered deg grundig til jobbintervjuet
  • Still gode spørsmål
  • Smil!

Hvordan bli innkalt til intervju?

Hvordan skal du sørge for at du ikke blir enda en søknad som blir liggende i bunken? Noe av det viktigste du kan gjøre for deg selv er lære deg å skrive en god søknad, samt å bygge opp en solid CV. Denne må du du presentere på en ryddig og oversiktlig måte slik at arbeidsgiver umiddelbart skjønner hva du er god for. Hvis du ikke har tidligere arbeidserfaring kan du begynne med å jobbe som frivillig. Organisasjoner som Røde Kors og Frivilligsentralen kan gi deg gode referanser, og har vært døråpnere for mange arbeidssøkere.

  1. Skriv en god søknad
  2. Skriv en god CV
  3. Skaff erfaring fra frivillig arbeid

Tenk over hva du ønsker å jobbe med

Selv om penger for de aller fleste er den fremste motivasjonen for å søke arbeid, så er det også viktig å ha i bakhodet at jobben du søker på bør være relevant for det du studerer. Studerer du salg og markedsføring kan for eksempel en deltidsjobb på kundesenter være midt i blinken, og et flott sted å starte en karriere. Relevant arbeidserfaring fra studietiden gir deg et solid forsprang i forhold til andre arbeidssøkere når du som ferdig utdannet skal ut på arbeidsmarkedet for å konkurrere om en heltidsjobb.

Å trives i jobben bør også være en del av motivasjonen for å søke på en bestemt jobb. Hvilke arbeidsoppgaver vil du få, og hva slags type mennesker kommer du til å få som kollegaer? Dette er spørsmål det kan være verdt å stille før du leverer fra deg jobbsøknaden. Deltidsjobben skal ikke bare gi deg penger og kompetanse, den skal også gi deg trivsel. Sørg også for at bedriften du jobber for har ordnede lønns- og arbeidsvilkår, da enkelte arbeidsgivere dessverre spekulerer i at unge arbeidstakere tar til takke med muntlige kontrakter og dårlige arbeidsforhold.

FAQ

Hvordan få arbeidserfaring som student?

Jobb som frivillig, bygg opp en god CV, og sørg å få gode akademiske resultater.

Hvordan bli innkalt til intervju?

Sett opp en oversiktlig CV og en interessant og tiltalende søknad.

Hvordan kapre drømmejobben?

Forbered deg grundig til jobbintervjuet – og ikke glem å smile mens du er der.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.