June 7, 2021

studentradioene.com

Hvordan lever norske studenter?

Fadderuke

3 min read

En myk overgang

Å starte en ny utdanning innebærer gjerne mange forandringer på en gang. Ny by, ny skole og nye mennesker kan fort føles overveldende, og det er normalt å være litt usikker i begynnelsen. Det er her fadderuka kommer inn, et konsept utviklet nettopp for å myke opp denne overgangen.

Faddere og deres oppgaver

Fadderuka har nærmest blitt et fast ritual på de fleste norske skoler for høyere utdanning. Opplegget blir vanligvis satt sammen av andre- eller tredjeårs-studenter som har meldt seg frivillig til rollen som fadder. De danner også ofte faddergrupper som består av nye studenter og faddere. Faddergruppa holder sammen gjennom uka på de ulike aktivitetene.

Faddere er der for å hjelpe sine egne og andres fadderbarn. De sørger for at alle føler seg trygge og ikke blir presset til noe de ikke vil. Fadderne går på samme studie som sine fadderbarn, og kan derfor dele egne erfaringer, fortelle om skolens kultur og introdusere førsteårsstudenter til studielivet.

Første dag

Første studiedag står fadderne klare som en uformell velkomstkomité for å ta imot nye studenter. De har gjerne forberedt ulike aktiviteter for å løsne stemningen og få de nye studentene til å slappe mer av. Eksempler er navneleker, stolleken og speed-dating. Hovedfokuset er å få i gang praten og la studentene bli kjent.

I tillegg til å bli kjent med andre studenter, blir du også litt kjent med studiet den første dagen. Fakultetene har gjerne egne program der de gir informasjon om studiet og det kommende skoleåret. Vanligvis arrangeres også en omvisning på skolen. Deretter deles det ut informasjon om ukas arrangementer.

Arrangementer og aktiviteter

Aktivitetene varierer fra studium til studium og utdanningsinstitusjon til utdanningsinstitusjon, men det er flere gjengangere som rebusløp, temafester og utflukter. Dagene inneholder ofte grilling, turer rundt i studiebyen og flere bli-kjent-leker. Noen aktiviteter er mer fysiske som fellestrening og stafetter. I løpet av uka kan du også snakke med ulike studentorganisasjoner som tilbyr medlemskap.

Kveldene introduserer gjerne studentene til studiebyens natteliv. Ofte arrangerer fadderne vors hos seg, gjerne sammen med en annen faddergruppe, før det bærer ut på temafester, pubcrawls, karaoke, konserter eller klubber. Du bestemmer selv om du vil drikke og det finnes alkoholfrie alternativer, for eksempel filmkvelder, fellesmiddager og spillkvelder.

Tiden etter fadderuka

Uka inneholder mange nye inntrykk og mennesker. De fleste holder kontakten med faddergruppa og andre de har møtt i løpet av uka. Faddere fortsetter å være kilder til informasjon og hjelp om nødvendig. Byen og skolen kan det ta litt mer tid å bli kjent med, men det kommer gjerne utover det første semesteret.

Studentforeningene holder informasjonsmøter i ukene etter fadderuka som det er lurt å gå på. Du kan da finne ut om medlemskap i foreningen frister, tillegg til å møte andre utenfor studiet med samme interesser. Det anbefales å bli medlem i studentorganisasjoner, da det kan være godt med litt pauser fra det akademiske.

En god opplevelse

De fleste studenter har et godt minne av fadderuka og anbefaler nye studenter å delta på ukas opplegg i den grad de kan og ønsker. Uka er der for å gi studenter en positiv introduksjon til de sosiale og akademiske sidene ved skolen, i tillegg til en liten smak av livet som student.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.